Selecteer een pagina

‘Ontdek je belemmering en heb het lef om te groeien’

Hoi, ik ben Sander

ik zoek regelmatig mijn grens op

Zonder ‘pijn’ geen groei, zonder ‘lach’ geen plezier

Mijn hele leven probeer ik al het maximale uit mezelf te halen. In mijn jeugd was dat nog puur op sportgebied (voetbal). Naarmate ik ouder werd, kwam dat ook op het gebied van werk en persoonlijke ontwikkeling. Sinds 1998 werk ik voor Justitie waar ik 10 jaar deel uitmaakte van een speciale eenheid die met gedetineerden met het hoogste dreigingsniveau werkt. Sinds 2018 is mijn functie leidinggevende en geef ik leiding, begeleid en coach ik medewerkers tijdens hun werkzaamheden. 

Motivatie, mindset en Lef zijn essentieel in mijn leven. Ik weet waar mijn grenzen liggen (fysiek en mentaal) en geef deze ook aan. Regelmatig zoek ik de grens op om er uiteindelijk weer wat beter te worden. Mijn gevoel is een belangrijke kompas voor mij. Hier vertrouw ik op. Krijg ik ergens niet zo’n fijn gevoel van, dan is er meestal iets aan de hand. Dit gevoel heeft mij tijdens mijn werkzaamheden met gedetineerden veel gebracht. Snel kon ik inschatten hoe een gedetineerde in zijn of haar vel zat. Hier kon ik dan goed op inspelen. Dat pas ik nu ook toe in mijn coaching. 

Tijdens mijn carrière bij Justitie ontstond mijn interesse in het menselijk gedrag. Waarom doen mensen wat ze doen en waar ligt dat aan? In mijn coaching begeleid ik jou om weer leiderschap over jouw eigen leven te pakken. Ik ben brutaal eerlijk en daar zit het ‘Lef’ in. Ik neem geen blad voor mijn mond en zoek de grenzen op. Ik ben vriendelijk, rustig en toegankelijk, maar direct en eerlijk als het nodig is. Zonder oordeel sta ik naast je om je in dit proces te begeleiden. Samen gaan we dit doen.

Natuurlijk ben ik meer dan alleen coach?

Samen met mijn partner Mirjam (Coachen met Lef) en onze zoon Lef woon ik in Schijndel. ‘Genieten van het leven’ hebben wij hoog in het vaandel staan. Gezelligheid met vrienden en familie onder het genot van een drankje. We hebben een groot sociaal leven waarin we ook allemaal ons eigen ding kunnen doen. Sporten is mijn grote hobby. Op zondag voetbal ik bij Schijndel 35+, de veteranen van de vereniging. We kunnen er niks meer van, maar hebben des te meer plezier met elkaar. Daarnaast loop ik hard, stap ik regelmatig op de fiets (race-of mountainbike) en is de ‘kettlebell’ mijn grootste vriend. Hier haal ik veel energie uit. De frisse buitenlucht doet mij altijd goed. Een dag niet naar buiten is een dag niet geleefd. Actieve vakanties vind ik heerlijk. In de zomer op de camping, de omgeving verkennen en zoeken naar leuke activiteiten en in de winter op de lange latten. Wel altijd met momenten van ontspanning erin. Dat is zeker zo belangrijk.

Hier kwam ik mezelf echt tegen

Ik neem je graag mee naar een belangrijke tijd uit mijn leven. Een periode die mij heeft gevormd en veel zegt over de manier waarop ik nu in het leven sta en mij als mens en coach typeert. Doordat ik zelf voor de nodige persoonlijke belemmeringen en uitdagingen heb gestaan, kan ik mij goed inleven in situaties waar ik mijn cursisten mee kan helpen. 

Het gaat over de weg die ik heb afgelegd om deel uit te maken van het Bijzonder Ondersteuningsteam (BOT). Deze ‘speciale eenheid’ is belast met het uitvoeren van gedetineerdentransporten met mogelijke dreiging van buitenaf zoals een poging tot bevrijding of liquidatie. 8 jaar voordat ik hiervan deel uit ging maken, had ik mijn zinnen hier al op gezet. Als 20-jarige zag ik een trailer voor deze functie en dacht: ‘dát ga ik later doen’. 

Om daar op korte termijn voor te gaan, was niet reëel. Ik miste (levens)ervaring en mijn levensstijl matchte niet met de fysieke en mentale eisen voor de functie. Het roer moest om: stoppen met roken en meer gaan sporten. Sporten om fysiek en mentaal beter te worden en niet om ‘het bezig zijn’. Dat was mijn eerste stap in het veranderen van mijn mindset om mijn doel te bereiken. Ik staarde me niet blind op mijn doel. Het werd geen obsessie. Dit gaf mij rust en vrijheid om mezelf te ontwikkelen. Te ontwikkelen naar een niveau waarvan ik zei ‘ok, nu ben ik er klaar voor’. Voordat ik dat niveau bereikte, heb ik alles rondom me heen bewust ervaren en van veel mensen om mij heen geleerd. 

Na 8 jaar aan voorbereiding was het zover: overtuigd van mijn kwaliteiten schreef ik een sollicitatie. ‘Ik ging dit wel even doen.’ De fysiek zware sporttest doorliep ik voor mijn gevoel ‘okay’. Het aantal opgetelde punten op het einde, was voldoende om door te gaan. Ik was blij maar ook teleurgesteld dat ik niet de maximale score had gehaald. Dat voelde voor mij een beetje als falen. De psychologische test was mijn volgende onderdeel. Hier kwam ik mezelf tegen. Ik merkte dat ik heel zwart-wit dacht: iets wat me dwars zat. Ik moest erg mijn best doen om mijn gesprekken en rollenspellen met acteurs goed door te komen. Doordat ik zo hard aan het werk was, verloor ik mijn authentieke ‘ik’. Ik was een rol aan het spelen waar de psychologen doorheen prikten. 2 weken later kreeg ik de uitslag van de test. Ik kreeg een negatief advies en de procedure eindigde daar voor mij. 

Ik weet nog precies waar ik was toen ik dat bericht kreeg en welk gevoel ik toen had. Mijn wereld stortte in! Hier had ik zó hard voor gewerkt. Ik was het ook totaal niet eens met de feedback die ik kreeg. Ik was te zwart-wit en mijn empathisch vermogen liet te wensen over. Ik ging in de weerstand. Ik schreef een brief naar de selectiecommissie en vroeg een gesprek aan. Ik keek niet in de spiegel maar legde mijn probleem bij anderen neer. Dat gesprek heb ik gehad, maar kwam geen stap verder. Ik moest wel in de spiegel gaan kijken om de volgende keer meer kans te maken. De feedback die ik gekregen had, nam ik goed in me op en probeerde dit op mijn dagelijkse leven te plakken. Zo kwam ik erachter dat wat ze zeiden klopte. Ik was te kort door de bocht en kon af en toe lomp uit de hoek komen. Mijn oordeel had ik altijd klaar en door mijn gedrevenheid zette ik mezelf zo klem dat ik niet meer authentiek was. 

Door hier bewuster mee om te gaan, merkte ik dat het zijn vruchten begon af te werpen. Ik begon in positieve zin te veranderen. Ik zat lekkerder in mijn vel en had meer vertrouwen in mezelf. De volgende sollicitatieronde kwam voorbij. ‘Ok, ik kan dit. Ik ga dit doen.’ Vol vertrouwen en met een andere kijk op de wereld en mezelf, ging ik de selectieprocedure in. Een zware procedure die ik op alle fronten heel goed doorliep. Via een pittige sporttest ging ik door naar een sollicitatiegesprek, de psychologische test, een rijttest en een in-test (36 uurs test). Ik had het gevoel van ‘deze pakken ze mij niet meer af’. Na een succesvolle afronding kon ik aan de opleiding beginnen. Een fysiek en mentaal zware opleiding die het uiterste van je vraagt. Jezelf tegenkomen in deze opleiding is een understatement. Met weinig slaap en fysiek zware inspanning werden we getest of we geschikt waren om dit werk te doen. Veel momenten van ‘kapot zijn’, fouten maken en op je bek gaan volgden. Momenten die niet altijd leuk waren, maar waar ik toch altijd weer de kracht uit kon halen om door te gaan en mezelf te verbeteren. En om niet op te geven als we fysiek weer eens kapot werden gemaakt in de dojo en het zwembad. Alles met 1 doel ‘mezelf verbeteren en de opleiding halen’. Samen met nog 9 collega’s haalde ik de opleiding. We mochten nu écht beginnen. 

Onze hoofdtaak was om gedetineerden met het hoogste veiligheidsrisico van plek A naar B te brengen. Lange dagen met weinig slaap gingen daarmee gepaard. Daarnaast deden we nog allerlei andere mooie opdrachten: ook internationaal (Curaçao en Bonaire). De laatste 6 jaar van mijn periode bij het BOT was ik Verantwoordelijk Beveiligingsambtenaar. Dat houdt in dat je de leiding hebt over een inzet. Deze periode heeft me des te meer doen beseffen dat niet alles gaat zoals je wilt. Hoe goed je ook voorbereid bent, je bent altijd afhankelijk van externe factoren en zult hiernaar moeten handelen. 1 ding is me zeker bijgebleven. Je staat ergens voor en dat voel je ook echt zo. Doordat je het echt voelt, straal je dit ook uit. Dit zijn mooie ervaringen die me gemaakt hebben tot wie ik nu ben. Ervaringen die me nu als coach onderscheiden.

Mijn missie

Het is mijn missie om jou de regie over je eigen leven te laten pakken. Je bewust te maken van je eigen krachten zodat jij dingen doet die jij echt wilt. Ik zal je motiveren en inspireren, zodat je dit ook echt gaat doen.

Wil jij de volgende stap zetten?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*

Volg mij op instagram

Contact

Sander van den Brandt
sander@leiderschapmetlef.nl
+316 129 159 44

KVK 82627258